UA-35946176-3
2001
 

Bestralingsruimte in organische architectuur/ Eerste amorphous Silicon flat panel EPID in gebruik

1997 A4 treatmentroom 2 web.jpg 

Het interieur  van bestralingsruimte A3 wordt in 2001, bij de plaatsing van een nieuw bestralingstoestel herzien door architect Marius Ballieux. Hij realiseert een interieur, waarin vormgeving en kleurgebruik de aandacht afleiden van de imponerende techniek. Het welbevinden van de patiënt staat daarbij voorop.

De nieuwe lineaire versneller in deze ruimte is een Elekta Precise, met een 4 en een 6 MV fotonenbundel, en electronenbundels met 6 t/m 15 MeV. Voor portal imaging is het toestel uitgerust met een amorphous Silicon (a-Si) "solid state imaging panel". Door de betere eigenschappen van deze nieuwe beelddetector is de vloeistof gevulde NKI EPID achterhaald. Nieuwe versnellers worden uitgerust met een a-Si imager. Zie het onderwerp "a-Si solid state Beeldplaat opvolger van NKI EPID".

Organische architektuur.   Afdelingshoofd dr Bartelink besteedt aandacht aan verbetering van de kwaliteit van het interieur waarin patiënten worden ontvangen en behandeld. Traditioneel is het interieur van vrijwel iedere bestralingsafdeling sober en functioneel, met een sombere uitstraling en met een prominente plaats daarin van de imposante techniek van de bestralingsapparatuur. Vanaf 1996 worden verbouwingen en vervangingen van apparatuur in het NKI-AVL aangegrepen om het interieur van de bestralingsafdeling te verbeteren. Projektcoördinator voor de RT is technisch specialist Henk van der Gugten. Hij werkt hierin samen met het bouwbureau van het NKI-AVL, met name met Ruud Wiersum, Joos Bongers en Ron Jong. Zij brengen hem in contact met organisch architect Marius Ballieux. De meest in het oog springende inbreng van Ballieux is de organische vormgeving van bestralingsruimte A4. Kunstenares Hilde Koning verzorgt de kleurige wandafwerking. Ook bestralingsruimte A2 werd onder handen genomen. Hier verzorgt mural artist Lani van Petten de gesluierde kleuren op de wanden.

1997 A4 treatmentroom1 web.jpg 

In bestralingsruimte A3 in 2001. Veel technische systemen en hulpmiddelen worden aan het oog onttrokken door de aftimmering of krijgen een onopvallende plaats in het interieur. Bij indeling en inrichting blijft de uitvoering van het werk door de radiotherapeutisch laborant bepalend. Er kan  efficient gewerkt worden in deze behandelruimte.

1997 A4 interior controlarea 1 web.jpg 

De ontvangsruimte bij de toestelbediening. Bij binnenkomst wordt de patiënt niet direct geconfronteerd met de vele techniek rond de imposante apparatuur. Met ronde vormen, hout, kleur en daglicht wordt een ontspannen sfeer bevorderd.

2001 A4 organic controlroom web.jpg 

De zelfde ontvangstruimte gezien vanuit de bedieningsruimte. 4 a 5 laboranten hebben hier een werkplek. Er is veel ruimte voor de beeldschermen en toetsenborden van de lineaire versneller, portal imaging, en  de techniek waarmee de patient kan worden geobserveerd tijdens de behandeling. 

Vanuit de bedieningsruimte heeft men direct zicht op de ingang van het open labyrinth en de twee kleedkamers. In het NKI-AVL zijn sinds 1973 alle megavolt bestralingsruimten voorzien van een open toegangslabyrinth. Zware deuren worden om psychologische redenen vermeden. De labyrinth ingang wordt beveiligd met 2 infrarood  lichtstraal detectoren.

Uit het jaarverslag 2001.

"…Op 6 september 2001 opent presentatrice Chazia Mourali de bestralingsruimte A4.

Mourali, die eerder in een column in de Volkskrant haar ongenoegen had geuit over de onaangename 'Tsjernobyl-sfeer' van Radiotherapie, opent de opgeknapte bestralingsruimte met daarin de nieuwe lineaire versneller. De opknapbeurt had het doel een zo patiëntvriendelijk mogelijke ruimte te creëren. Zo wilde men af van de kille uitstraling van witte ziekenhuismuren. Gekozen is voor zachte kleuren en organische materialen en vormen. Architect Marius Ballieux (bureau Alberts en Van Huut) paste in de bestralingsruimte veel natuurlijke materialen en vormen toe…"