UA-35946176-3
1973
 

het AVL gebouw in Amsterdam Slotervaart

1973 AVL gebouw Slotervaart.jpg 

In mei 1973 wordt aan de Plesmanlaan in Slotervaart het nieuwe gebouw van het Antoni van Leeuwenhoek in gebruik genomen. Het duurde tot 1976 voordat ook het laboratorium was gebouwd. Tot die tijd  bleven de research afdelingen in het gebouw aan de Sarphatistraat.

Rechts vooraan ligt het Megavolt gebouw met 4 grote bestralingsbunkers voor Megavoltbestraling. Daarachter ligt de afdeling Radiotherapie met op de begane grond de ruimten waarin de bestraling wordt voorbereid, en 3 bestralingsruimten voor conventionele röntgenbehandelingen. Op de verdieping erboven bevinden zich de werkruimten voor de medische staf, fysica en instrumentatie, onderzoek en administratie.

Prof. dr. Klaas Breur was intensief betrokken bij het ontwerp van de afdeling. In de opzet van de begane grond legde hij nadruk op een rustige, ongestoorde omgeving voor de patiënt. De hectische werkzaamheden rond de behandeling vinden plaats in het alleen voor personeel toegankelijke middengebied. Ook is er een scheiding in de transportwegen voor lopende, poliklinische patiënten en de ziekere liggende patiënten uit het ziekenhuis, om zoveel mogelijk confrontaties te vermijden

 

Plattegrond bestralingsafdeling.   

1973 plattegrond radiotherapie bg kl.jpg

Verklaring ruimtenummers:

1: 50 kV Contacttherapie

2: 100 kV Oppervlaktetherapie

3: 250 kV Diepte Therapie

4: Cobalt 60 apparaat

5: Lineaire versneller 10 MeV

6. Lineaire versneller 20 MeV

7. Neutronengenerator 14  MeV (vanaf 1976)

10. Simulator RRTI

11. Simulator en Transversale  Tomograaf van Toshiba

 8, 9 ,12 en 14 : spreek en  onderzoekskamers.

16a: moulagekamer

18: simulator uitwerkruimte

21: centrale computerruimte en fysicaopslag

22: koffiekamer personeel

23a en b: garderobes personeel

26: bloedafname

27 : receptie

28: wachtkamer

29a : hoofdingang Radiotherapie

29b: ambulancesluis

Tussen 3 en 15: doorgang naar de kliniek.